Saavuttiin Hanoihin kivasti aamusta. Bussi pysähty n. 5km päähän ”keskustasta” eli Hoan Kiem järvestä jonka ympärillä suurimmaksi osaksi tapahtuu. Otin moton 20.000 dongia, lähtöhinta oli luonnollisesti triplat. Trafiikki Hanoissahan on melkeen yhtä kaoottinen ku Ho Chi Minh Cityssä. Matka kesti naurettavan kauan ja puikkelehdittiin sedän kaa mitä pienimmistä väleistä. Jengi tööttäili jatkuvasti niin että mun korvissa soi. Olin kattonu nopsaa wikitravelista kadun jossa oli suurin osa halvoista majotusvaihtoehdoista ja pyysin heivaa mut johonki huudeille.

Iso pieni kaupunki tämä Hanoi. USAn pommitusten jäljiltähän harva rakennus on yli viisi kerroksinen, paitsi modernimmat hieman kauempana keskustan ulkopuolella olevat. Historiaan voi tutustua moninaisten museoitten kautta: On military museoo, naisten historia museoo, Hoa Lon vankilaa, ethnology museoo ja vanhan kunnon ”setä Hon” mukaan nimettyä. Jos tähän dongeja koristavaan arvostettuun vapaustaistelijaan haluaa paremmin tutustua voi vierailla myös hänen mausoleumissaan, jossa hän 2. Syyskuuta 1945 luki kuuluisan manifestinsa. Pirteämmän linjan vierailijoita saattaa kiinnostaa Oopperatalo, yhden pilarin temppeli tai Old Quarterin kujien rykelmä katumyyjineen ja kengänkorjaajinen (varovasti! Suutarit kirjaimellisesti repii kengän sun jalasta jos siinä on pieniki virhe!). Kaupungista voi tehdä toki päivä retkiä Perfume Pagodaan tai parin päivän reissuja esim Sapaan tai kuuluisaan Halong Bay
Mullahan oli mielessä UNESCOn maailmanperintökohde Halong Bay. Teeveestäkin tuttu lahti on ollu mun ”must see”- listalla pitkään ja odotin vierailulta paljon. Tarvi vaan löytää tour agentti joka täyttäis mun vaatimukset kohtuulliseen hintaan.
Buffalo Tours, Handspan sekä se originaali Sinh Cafe Tourihan on niitä suosituimpia ja kuuluisimpia. Buukata tarvii kuukautta etukäteen ja maksu määräytyy vaatimusten mukaan. Yleensä voit valita kolmesta eri hintaluokasta: törkeen halpa, keskihintanen ja kallis. Halpa on kakskymppisille reppureissaajille tarkotettu ”Booze Cruise” eli Ruotsin laiva Vietnamissa. Keskihintanen on pariskunnille ja matkailijoille jotka oikeasti haluavat saada jotain elämystä irti tästä lahdesta. Kallis on oletettavasti rikkaammalle väestölle ja eläkeläisille.
Mä odotin maksavani $60-100 kolmesta päivästä ja kahdesta yöstä. Halusin matkata lahdelle isolla ilmastoidulla bussilla, päästä luksus risteilijälle nuorekkaalla porukalla, saada kaikki ateriat, sisäänpääsyt ja kulkuneuvot samaan hintaan, majottua jollain muulla kuin kaikkien suosimalla Cat Ba saarella, päästä kajakoimaan, uimaan ja nähdä luolia ja eläimiä. Ja tämmöstä tarjosi onnekseni mun oma hotelli! Hinnan sai tingattua $90.

Hotelleissa myös kilpailu on kovaa ja porkkanana on kaiken maailman tarjontaa. Viidellä dollarilla saa dormin kuumalla suihkulla, ilmastoinnilla, aamiaisen, pyyhkeen, ilmasen netin ja koneitten käytön, ilmasta kaljaa kahen tunnin ajan ja kaupungin kartan. Ja valinnan varaa löytyy! Mä otin majatalon jossa pääsin heti suihkuun. Sit lähtiki liikkeelle super aktiivi päivä!

Käppäilin ympäri kaupunkia siitä aamu kaheksasta ilta kymmeneen ja tein perus rundin eli markkinat ja kävellen nähtävät sightseeingit. Olin yhellä pikku kujalla ku viereisen parturin naiset huito mua sisään. Mun tukkahan oli jotain ihan järkyttävää. Rastottuva ”laatta” takaraivossa, helmiä siellä täällä, yli kasvanu otsis ja kulahtanu oranssi väri. Menin vähä epävarmana lähemmäs ja viehkeän iloinen Lying alkoi selittämään. He etsivät mallipäätä TIGIn koulutukseen. Luvassa olisi värjäystä ja leikkausta. Olin miettiny parturiin menoa pitkään ja kallista lystiähän se ei aasiassa ole, mutta enemmänkin epäilyttänyt osaaminen. Lying oli TIGIn virallinen kouluttaja ja ylpeänä esitteli diblomejaan, oppilaana olisi Tam. En sen enempää kyselly vaan istuin penkkiin. Oon tehny näitä ennenkin suomessa enkä edes siellä pysy perässä mistä on kyse ja mitä mun päälle tehdään, nyt vielä vähemmän ku parivaljakko puhu vietnamia. Mut shokkina tuli varmasti molemmille mun pään tilanne ja voivottelivatkin alkuun ”Oh, veri päääd”iä aika urakalla. Takatukka läks ja väri tummennettiin suklaisen tummaksi. Leikkaus oli hyvin aasialainen joka sopi mulle vallan mainiosti. Ei yhtään haitannu myöskään kasvohoito joka alotettiin kun väri seiso päässä ja loppu hiusten pesun jälkeen kuorintaan ja hierontaan. Hartiat ja niska ei myöskään jääny ilman huomiota. Oi kyllä, ammattiparturointia vietnamilaisittain! Suosittelen! Ja hintahan oli pyöreä nolla 🙂

Hotlalla tapasin kämppikseni, ylisosiaalisen kanadalaisnaisen. Hän puhua pulputti minkä kerkes. Koitin hienovarasesti livahtaa syömään ennen teatteria mutta mimmi vaan jatko jauhamistaan ex pomostaan joka kuoli viime vuonna Laolaisessa vankilassa ja nykysestään joka ei oo ihan niin mukava ja exästään joka joutui vietnamilais tytön pauloihin työmatkallaan ja kaikista kreiseistä tyypeistä kenen kaa hän oli reissannu ympäri Laosta ja Vietnamia… Selves että hän oli ollut poissa kotoa huikeat kymmenen päivää. Mistä näitä ihmisiä siunaantuu?! Hän seuras mua katukeittiöön ku mun kaa oli niiin helppo puhua… Mä en kestä! Avasin suuni jonku kolme kertaa tyyliin: ”Oh, really? Quite a story!” Onneks varasin lippuni päivällä ja nyt piljetit teatteriin oli loppuunmyyty, joten meidän tiet erkani ovella.

Menin siis Thang Long Water Puppet teatteriin joka oli kyl loistavasti toteutettu! Paremman paikan lippu kustansi 100.000 dongia ja näytöksiä oli kahdesta kymmeneen kahden tunnin välein. Kolme naista soitti ja lauloi erikoista hengitystekniikkaa käyttäen Vietnamin mytologiasta ja historiasta. Lava oli täytetty vedellä ja katosta tuli lisää, kuuden hengen ryhmä ohjasi verhon takana puunukkeja. Historiaa kauniisti ja hauskasti kerrottuna. 45minuutti myöhemmin valuin yömarkkinoiden kautta nukkumaan. Aamulla lähtisinkin nollanollaseiskan maisemiin Halong Bayhin 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s